8. Donoroperation/udtagning af organer
Donoroperationen foregår på det hospital, hvor donor er indlagt. Operationen foretages af udtagningshold fra transplantationscentrene. Der kan også være deltagelse af udenlandske udtagningshold.
Operationsforberedelse
Transplantationscentret planlægger operationen i samarbejde med donorhospitalets operationsafsnit og koordinerer og informerer om starttidspunkt for operationen. Der er behov for den størst mulige operationsstue. Udtagningsholdene medbringer en stor del af det udstyr, de skal anvende under operationen, men der er behov for, at operationsafsnittet er behjælpelig med yderligere udstyr og assistance med udpakning og klargøring af apparatur.
Fra donorhospitalets operationsafsnit er der behov for assistance fra 1-2 usterile hjælpere til gulvfunktionen samt en anæstesilæge og en anæstesisygeplejerske.
Donor hentes på intensivafsnittet af lokal anæstesilæge og anæstesisygeplejerske. Afhentningen planlægges med intensivafsnittet, så der kan tages hensyn til pårørendes ønsker om afskeden. Defibrillator medtages under transporten. For at modvirke spinalreflekser kan der gives muskelrelaxantia, inden donor transporteres til operationsafsnittet.
Donor lejres med armene ind langs siden - med mindre andet aftales.
Udtagningsholdene
Ved multiorgandonation kan der deltage op til 12 personer fra transplantationscentrene. Udtagningsholdene ankommer på forskellige tidspunkter. De anvises omklædningsrum, evt. operationstøj og træsko. Labels til identificering af transplantationsholdene kan påsættes.
Donoroperationen
Sikker kirurgi tjek foretages af kirurgen, som starter operationen.
Afjodning af thorax og abdomen foretages af operationssygeplejersken fra det udtagningsteam, der påbegynder operationen. Der skal kunne huddesinficeres fra hals til pubes og så langt ned på siderne som muligt.
Organerne udtages via sternumsplit og tværsnitsincision lige over navlen.
Organerne frilægges i rækkefølgen: nyrer, lever, pancreas, lunger og hjerte. De udtages i rækkefølgen: hjerte, lunger, lever, pancreas og nyrer.
Organerne skal i forbindelse med udtagning perfunderes med en specialvæske, som udtagningsholdene selv medbringer og administrerer.
Der kan i forbindelse med kanylering af karrene, og især hjertet, forekomme arytmier. Dette kræver sædvanligvis ikke behandling.
Anæstesi
Udtagningsholdene har behov for assistance fra en anæstesilæge og en anæstesisygeplejerske fra donorhospitalets operationsafsnit. Anæstesiopgaverne ved donoroperationen varetages i overensstemmelse med Rekommandation – donorpleje på intensivafdelingen. For hurtigt overblik se Actioncard for donorterapi eller punkt 6 i guidelinen - Donorpleje og -behandling.
Anæstesisygeplejersken udtager blodprøver via arterietryksættet. Der anvendes blodprøveglas og studser, som udtagningsholdene medbringer.
Specielt ved lungedonation
Ved lungedonation deltager en anæstesilæge fra Rigshospitalet, som hjælper det lokale anæstesipersonale med specielle tiltag ved lungeudtagning.
Hvis lungerne skal doneres til udlandet, vil der ikke være deltagelse af ekstern anæstesilæge. I stedet guides det lokale anæstesipersonalet gennem proceduren af én af kirurgerne fra udtagningsholdet.
Afslutning af operationen
Når cirkulationen til organerne er afbrudt (tang på aorta), afsluttes anæstesien og respiratoren afkobles.
Monitoreringsudstyr seponeres, medmindre der skal foretages medikolegalt ligsyn. En kirurg, oftest nyrekirurgen, færdiggør og afslutter operationen.
Udtagningsholdene sørger for oprydning af eget udstyr og forlader operationsafsnittet med de nedkølede organer.
Det aftales med intensivafsnittet, hvor afdøde køres hen efter operationen.
I dagene efter donationsforløbet kontakter transplantationscentret operationsafsnittet og informerer om, hvilke organer der er anvendt, og hvordan transplantationerne er gået.
Udtagning af hornhinder
Næsten alle afdøde kan være hornhindedonorer. Eksempelvis spiller alder, grå stær og mange alvorlige kræfttyper ingen rolle.
Det er Den Danske Hornhindebank, Aarhus Universitetshospital, der udtager hornhinder fra både cirkulatorisk døde og hjernedøde donorer på hospitalerne i Danmark. Ved akut behov kan udtagningen ske andetsteds af horhindebankens teknikere.
Hvis der er givet samtykke til hornhindedonation i forbindelse med organdonation informeres hornhindebanken automatisk via transplantationscentret. Udtagningen foregår efter donoroperationen, fx. på sygehusets patologiske afdeling eller i kapellet, af specielt instrueret personale. Udtagelse af hele øjeæblet er nødvendigt for at sikre en god og brugbar hornhinde. Efter øjet er udtaget, fyldes øjenhulen med gazebind og øjenlåget lukkes. Som pårørende kan man se afdøde både før og efter hornhindedonationen. Begravelse eller bisættelse kan planlægges som efter ethvert andet dødsfald.
Ved dødsfald, hvor der ikke skal være organdonation, men hvor hornhindedonation ønskes og er en mulighed kan Hornhindebanken kontaktes på: 7846 3242. Hornhinderne kan udtages helt op til 72 timer efter dødens indtræden. Dog skal afdøde køres på køl indenfor 12 timer efter dødsfaldet, og skal derfor transporteres til kapellet hurtigst muligt efter ligsyn har fundet sted.
Læs mere under "Baggrundsmateriale"
Udtagning af bindevæv/hud
Bindevæv
Bindevævsdonation (sener, ledbånd, menisk, brusk og knogle) er udelukkende en mulighed, hvis donor er indlagt på Rigshospitalet eller på Aarhus Universitetshospital, og der foreligger samtykke fra pårørende/afdøde.
Udtagningen foretages af et ortopædkirurgisk team i forlængelse af organudtagningen. Dette koordineres via transplantationscentret. Udtagning af knogler tager cirka 3-4 timer, hvorefter det ortopædkirurgiske team istandgør afdøde. Det aftales med personalet på intensivafsnittet, hvor afdøde efterfølgende skal køres hen.
Ved knogledonation udtages der knogler fra underekstremiteter samt knæled. Det betyder, at der efter operationen vil være elastikbind om begge ben, samt løshed over begge knæ.
Hud
Selvom det fortsat er muligt at afkrydse hud i Organdonorregistret og på donorkortet, er det ikke længere praksis at transplantere hud fra afdøde. Udviklingen har gjort det muligt at anvende andet materiale.